Intervju: knivmakaren Michael Henningsson

Knivmakaren Michael Henningsson

Exklusivt för Spyderco Sverige om honom själv, om Spyderco och om kniven Vrango

Sysselsättning: Projektchef på Peab i Göteborg. Har varit i byggbranchen sedan -92.

Vad gör du helst en ledig dag eller på din semester?

Ja en ledig dag så tar jag och familjen fiskespöna och fikakorgen och går ner till stranden och fiskar. På semestern åker vi till Norrland och flugfiskar i väglösa landskap.

Hur kom det sig att du började tillverka och designa knivar?

Jag har alltid skapat, tecknat och byggt. Jag började min yrkeskarriär som snickare. Sedan blev det kontor och då kände jag att jag saknade mitt skapande. Så 2010 började jag göra knivar. Jag har alltid gillat knivar, kanske för att det var människans första verktyg, jag vet inte men det är något speciellt med knivar och jag har alltid haft en dragning till det.

Hur kom du fram till namnet Vrango?

Ja vi bor i Göteborgs skärgård och ön heter Vrångö. Amerikanarna har varken å eller ö så då fick det bli Vrango.

Beskriv tanken bakom Vrango, tanken bakom knivbladet, handtaget, materialen etc.

Tanken med bladet är att det skall vara lätt att skära av fiskelinor, rep och snören. Den recurved blad formen gör att linan inte glider eller rullar på eggen. Jag jobbar på kontor och ofta behöver jag öppna kartonger och dylikt. Då kommer tanto spetsen bra till hands. Dessutom är det en ganska unik slipning som gör att bladet är väldigt tunt i den nedre spetsen. Samtidigt får den främre spetsen mycket material så att den klarar sid till sid påverkan.

Handtaget är väldigt ergonomiskt och genomtänkt. Kniven är väldigt liten men form och design gör att den känns lagom. En perfekt kniv för både kontoret och friluftsliv. Handtaget är gjort i anodiserad titan, mycket för att Eric Glesser ville fånga mina handgjorda knivar som är ganska påkostade med anodizeringar, polerat stål och infällningar.

Även inlägg och  fasningar har Spyderco fått med.

Till vad tycker du att Vrango ska användas till, vilken miljö? Vem är den typiske Vrangoanvändaren?

Alla. Jag använder kniven på kontoret, när jag fiskar eller när jag sitter vid teven och måste fingra på något. Här är yrkesfiskare på ön som har köpt kniven och använder den när dom knyter sina revar och nät.

Berätta hur det är att samarbeta med Spyderco och om hur processen (att ta fram en kniv tillsammans med Spyderco) går till.

Spyderco har varit fantastiska att arbeta med. Väldigt ödmjuka och proffsliga i sitt bemötande. Processen kan jag inte säga något om (Classified).

Kommer du att samarbeta med Spyderco igen?

Oxå classified.

Vilken är din favoritspyderco (förutom Vrango)?

Det skulle nog vara Police.

Vilket blir ditt nästa stora knivprojekt?

Jag har alltid många projekt igång. Jag lägger stort fokus på gravering just nu, skisser, vad blir nästa motiv osv.

Vad skulle du vilja säga/hälsa till dina svenska Spydercofans?

Vrango är den perfekta EDC kniven i min värld och jag är övertygad om att ni blir 100% nöjda med den. För de som ännu inte har upptäckt Spyderco kan jag säga “once I was blind, now I can see”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *