Bladform

Alla knivblad har olika former och kan delas in i olika benämningar. Nedan går vi igenom några av de vanligaste bladformerna som en kniv kan ha.

hitta mer om knivinformation här

Assist

knivblad med assistform

Ett blad med en trubbig spets utformad för att förhindra oavsiktliga punkteringar . Utformad för att skära band, rep, säkerhetsbälten eller kläder. (Patenterad trubbig spets)

Bowie Shaped Blade

Knivblad bowie shape

Uppkallad efter den legendariske överste James Bowie, har denna term kommer att beskriva ett obegränsat antal variationer av ett blad med en primär skärkant med en böjd ”mage” och en klippt punkt. Klämman kan slipas eller ovässad och kan vara rak eller konkav.

Double-Edged Blade

double edge knivblad

Ett blad med vässade kanter på både den primära kanten och ryggraden eller en symmetrisk blad med två vässade kanter, som en dolk.

Drop Point Blade

En design populariserades av jaktknivar av det sena Bob Loveless. Ryggraden av bladet följer en subtil konvex båge.

Hawkbill Blade

Ett kraftigt böjt blad slipas på den konkava sidan. Utformat för att skära med ett drag, det används ofta av yrkesfiskare för att skära linor, sadelgjord och nät.

Leaf Shaped Blade

En bladform som utvecklats och förfinats av Spyderco. Det liknar en spearpoint, men inte helt symmetrisk, och har en mer spetsig udd och typiskt ingen swedge.

Modified Clip Point Blade

Ett blad böjd på ryggraden i en vinklad eller svepande linje nedåt för att möta spetsen.

Reverse ”S” Blade

En bladform som liknar ett bakåt bokstaven ”S” där spetsen kröker neråt och den bredaste delen av bladet krökt i en konvex båge.

Sheepfoot Blade

Ett blad med en trubbig rundad spets och en rak framkant. Bristen på en traditionell spets minskar risken för oavsiktliga punkteringar runt boskap, uppblåsbar båt och under akut skärning.

Spear Point Blade

Ett symmetrisk blad med en lika stor mängd av kurvan på ryggraden och skäreggen. Malningslinjens primära avfasning och spetsen båda ligger på bladets centrumlinje. Spearpoint blad har ofta swedges eller falska kanter på baksidan av bladet.

Wharncliffe Blade

En bladform, i vilken den spetsen på kniven avsmalnar nedåt från ryggraden för att möta en rak skäregg vid spetsen.